Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2014

Ένα μουσείο στην ... τάξη μας

   Εδώ και μία εβδομάδα είναι ανοικτό στο κοινό το Οικομουσείο μας. Ένα μουσείο φτιαγμένο από εμάς, γεμάτο από παλιά αντικείμενα που συγκεντρώσαμε από τα σπίτια μας και τα χωριά μας.
Από τα εγκαίνια του Μουσείου μας
    Η ιδέα μάς ήρθε από το βιβλίο της Μελέτης, Στην ενότητα που μιλούσε για τον Πολιτισμό υπήρχε αναφορά στα μουσεία και μια πρόταση να δημιουργήσουμε και εμείς το δικό μας μουσείο. Είχαμε επισκεφτεί και το Οικομουσείο Αιγάλεω (ΙΛΟΑ) και δε χρειάστηκε να το σκεφτούμε και πολύ.
    Το μόνο που έλειπε ήταν η οργάνωση. Τον Φεβρουάριο τον αφιερώσαμε στη συγκέντρωση των αντικειμένων. Κάθε μέρα όλο και κάτι κουβαλάγαμε. Βλέπαμε τα αντικείμενα που έφερναν οι συμμαθητές μας και θυμόμασταν ότι και εμείς κάτι παρόμοιο είχαμε και το παρουσιάζαμε την επόμενη μέρα. Αδειάσαμε τα σπίτια μας και φτάσαμε και στα χωριά μας. Για να μην μπερδέψουμε τα πράγματά μας, φτιάξαμε έναν κατάλογο με αυτά και κολλούσαμε στο καθένα το όνομα εκείνου που το έφερνε.     
   
Οι πρώτοι μας επισκέπτες
Τρίτη 11 Μαρτίου
Προς το τέλος του Φεβρουαρίου αρχίσαμε να τακτοποιούμε τα αντικείμενα. Τα ομαδοποιήσαμε και τα τοποθετήσαμε στο χώρο που είχαμε ορίσει για να γίνει το μουσείο. Οι ομάδες που φτιάξαμε ήταν 12   : φωτιστικά μέσα, διασκέδαση, διάφορα, αντικείμενα κουζίνας, μαγειρικά σκεύη, είδη οικιακής χρήσης, εργαλεία, υφαντική, βιβλία, χρήματα, στολές, ζυγαριές.
   
Πέμπτη 13 Μαρτίου
Γράψαμε τις ταμπελίτσες στον υπολογιστή και μας μπήκε και η ιδέα να το κάνουμε και στα αγγλικά. Σε αυτό μας βοήθησε και η κυρία Ράνια, η δασκάλα των Αγγλικών. Γράψαμε και καταλόγους με τα αντικείμενα της κάθε ομάδας (στα ελληνικά και στα αγγλικά), μας τα πλαστικοποίησε η κυρία μας και τα κολλήσαμε στη θέση τους. Φτιάξαμε και την ταμπέλα του μουσείου μας  και ήμασταν έτοιμοι. Έλειπαν οι τελευταίες πινελιές,  οι προσκλήσεις. Κάθε ομάδα ετοίμασε μια διαφορετική πρόσκληση για κάθε τάξη του σχολείου μας και όλοι μαζί φτιάξαμε μία για τους γονείς μας.
Ξενάγηση στα πρωτάκια  Πέμπτη 13 Μαρτίου
    Και να ήρθε ο Μάρτης. Η πρώτη βδομάδα κύλησε με ετοιμασίες. Την Τρίτη 11 Μαρτίου, ο διευθυντής μας, κύριος Παναγιώτης Μαλάμης, μας έκανε τα εγκαίνια. Από εκείνη την ημέρα δεχόμαστε κόσμο. Μια εβδομάδα πέρασε και έχουμε ξεναγήσει στο μουσείο μας δύο τάξεις του σχολείου μας (την Α΄ και τη Β΄) και περίπου 19 επισκέπτες. Γενικά ακούμε καλά σχόλια.
 
Παρασκευή 14 Μαρτίου 
Σας περιμένουμε και εσάς κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή από τις 12:35 έως τις 13:15 να σας ξεναγήσουμε και να σας ταξιδέψουμε στο παρελθόν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου